torstai 27. kesäkuuta 2019

JEESUKSEN TULEMUS 3/20

Osa 3. Armo

Kasvakaa armossa

Siksi, rakkaani, kun tätä odotatte, pyrkikää siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi hänen edessään ja teillä olisi rauha.
15. Lukekaa Herramme pitkämielisyys pelastukseksi, niin kuin myös rakas veljemme Paavali on hänelle annetun viisauden mukaan teille kirjoittanut.
16. Näin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän puhuu näistä asioista. Tosin noissa kirjeissä on yhtä ja toista vaikeatajuistakin, mitä tietämättömät ja epävakaat vääristelevät, niin kuin muitakin Kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen.
17. Rakkaani, koska te siis tiedätte tämän jo ennalta, olkaa varuillanne, ettei jumalattomien eksytys tempaa teitä mukaansa ettekä lankea pois omalta lujalta pohjaltanne.
18. Kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja aina iankaikkisuuden päivään! Aamen. (2. Pietarin kirje, luku 3)


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: 2Piet. 3:14-18)

14.Koska vain vanhurskaus pysyy voimassa uudessakin maailmassa, on tärkeää, että kristityt elävät vanhurskasta ja pyhää elämää. Toivo auttaa heitä vaeltamaan näin. Tämän uskon ja elämän välisen yhteyden valheenopettajat olivat rikkoneet. Heidän toivonsa perustui maallisiin ja heidän elämänsä oli saastaista. Tarkoitus on, että heijastamme Herran omaa mielenlaatua, hänen, joka oli virheetön ja tahraton (1 Piet 1:19). Se, mitä odotamme, kannustaa meitä tähän.
15.Kehotettuaan henkilökohtaiseen puhtauteen Pietari vetoaa lukijoihinsa, että nämä tutkisivat mm. Paavalin kirjeitä. Todennäköisesti Pietari tarkoittaa Paavalin kaikissa kirjeissä olevaa opetusta siitä, että uskovien olisi vietettävä pyhää elämää vaeltaen valkeudessa lopun aikana. Samaa aihetta Pietarikin on nyt käsitellyt.
16."Vaikeatajuinen (dysnoêtos)", esiintyy Ut:ssa vain tässä, mutta sitä käytettiin esimerkiksi oraakkelin ennustuksista. Paavalin kirjeissä oli yhtä ja toista sellaista, jota oli vaikea ymmärtää ja joka voitiin tulkita väärin. Ne, jotka selittivät väärin hänen opetuksensa armosta, saattoivat käyttää sitä syntinsä puolustukseksi (Room 6:1). Oppi kristityn vapaudesta saattoi väärän selityksen johdosta johtaa siveettömyyteen (Gal 5:13). Oppi uskosta voitiin tulkita väärin siten, että kristityn on tarpeetonta tehdä hyviä tekoja (Jaak 2:14 ss.). "Tietämättömät" ja "vakaantumattomat" ovat niitä, jotka ovat vaarassa joutua valheenopettajien eksyttämiksi. Vrt. 2:14. - Pietaria ei enää voida pitää oppimattomana! "Muut kirjoitukset", Vanhan testamentin kirjoitukset, joita käytettiin seurakunnan jumalanpalveluksissa. Tässä Paavalin kirjeet rinnastetaan näihin, mikä osoittaa, että niitä pidettiin pyhinä kirjoituksina.
17.Rakkaudesta lukijoihinsa apostoli on puhunut avoimesti heitä uhkaavista vaaroista. Saman rakkauden valtaamana hän kirjoittaa loppukehotuksensa. Hän jatkaa tässä jakeen 14 ajatusta. He tietävät, että eksyttäjiä varmasti tulee. Hän on varoittanut heitä etukäteen. Heidän velvollisuutensa on valvoa ja varjella sitä elämää, jonka he ovat saaneet Herralta. Ilmaisu "mukaansa tempaamina" korostaa sitä, että jos he ovat liian paljon tekemisissä eksyttäjien kanssa, he joutuvat pois Kristuksesta. "Luja pohja (stêrigmos)", 'kiinteä asema ja suunta', ilmaisu esiintyy Ut:ssa vain tässä. Muissa kirjoituksissa se kuvaa tähtien kiinteää asemaa ja valon säteen kiinteätä suuntaa. Sana on peräisin samasta juuresta kuin se sana, jota Jeesus käytti kehottaessaan Pietaria vahvistamaan veljiään (Luuk 22:32).
18.Heidän tulee siis seistä lujina, niin etteivät he lankea pois omalta lujalta pohjaltaan (j. 17), mutta sen lisäksi heidän tulee myös "kasvaa". Kirje päättyy samaan ajatukseen, jolla se alkoikin, nimittäin hengelliseen kasvamiseen (vrt. 1:5 ss.). Kristityn elämä on alituista eteenpäin menoa. Pietari oli opettanut, että kaikkien tulee kunnioittaa Poikaa, niin kuin he kunnioittavat Isää (Joh 5:23). Valheenopettajat, jotka luopuivat Kristuksesta elämässä ja opissa, joutuivat hänestä eroon myös ikuisiksi ajoiksi. "Iankaikkisuuden päivään", siihen päivään, joka ei lopu koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti