keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

JEESUKSEN TULEMUS 10/20


Osa 10. Oikea usko ja sen vastustaja


Lapset, nyt on viimeinen aika. Te olette kuulleet, että Antikristus on tulossa, ja niin onkin nyt monta antikristusta ilmaantunut. Siitä me tiedämme, että nyt on viimeinen aika.
19. Meidän keskuudestamme he ovat lähteneet, mutta he eivät kuuluneet meihin. Jos he olisivat todella kuuluneet meihin, he olisivat pysyneet joukossamme. Mutta pitihän käydä ilmi, etteivät kaikki ole yhtä meidän kanssamme.
20. Teillä on voitelu Pyhältä, ja kaikilla teillä on tieto.
21. En kirjoita teille sen tähden, ettette tuntisi totuutta, vaan siksi, että te tunnette sen ja tiedätte, ettei mikään valhe ole peräisin totuudesta.
22. Kuka on valehtelija, ellei se, joka kieltää, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, ja hän kieltää Isän ja Pojan.
23. Ei kenelläkään, joka kieltää Pojan, ole myöskään Isää. Joka tunnustaa Pojan, hänellä on myös Isä.
24. Pysyköön teissä se, minkä olette kuulleet alusta asti. Jos teissä pysyy se, minkä olette kuulleet alusta asti, tekin pysytte Pojassa ja Isässä.
25. Ja tämä on se lupaus, jonka hän on meille antanut: iankaikkinen elämä.
26. Tämän olen kirjoittanut teille niistä, jotka eksyttävät teitä.
27. Mutta mitä teihin tulee, se voitelu, jonka saitte häneltä, pysyy teissä, ettekä te ole kenenkään opetuksen tarpeessa. Hänen voitelunsa opettaa teitä kaikessa, ja se opetus on totta eikä valhetta. Niin kuin se on teitä opettanut, niin pysykää hänessä. (1. Joh. 2.)


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: 1Joh. 2:18-27)

Varoitus Kristuksen vastustajista

18.Tässä apostoli puhuttelee jälleen uskovien kolmatta ryhmää (vrt. j. 13). Osoituksena siitä, että elettiin viimeisiä aikoja, olivat mm. ne lukuisat "antikristukset", joita oli ilmaantunut. Tässä ei tarkoiteta sitä maailman johtajaa, josta Johannes puhuu Ilmestyskirjan 13. luvussa, vaan kristityiksi kerran tunnustautuneita. jotka nyt olivat kieltäneet Jeesuksen Herrana (j. 22). He lähtivät seurakunnasta, koska he eivät itse asiassa olleet kuuluneetkaan sinne (j. 19).
19.He olivat oikeastaan enemmänkin eksyttäjiä kuin luopioita. Sydämessään he olivat jo alusta pitäen olleet erimielisiä kristillisen seurakunnan kanssa. He eivät langenneet pois Kristuksesta, sillä he eivät olleet koskaan olleetkaan hänen omiaan. Jos he olisivat rakastaneet häntä ja tunteneet hänet, heillä ei olisi ollut mitään syytä erota seurakunnasta.
20.Johannes vetoaa heidän tietoonsa ja heidän omiin mahdollisuuksiinsa paljastaa valehtelijat. Pyhän Hengen voitelun avulla heillä oli riittävästi tietoa. Hänen voitelunsa oli pyhittänyt heidät palvelemaan Pyhää, ja he olivat saaneet tarpeellisen voiman tehtävään. "Voitelu" oli Vt:ssa tyypillinen seremonia virkaan vihkimisen yhteydessä ja silloin kun viran haltija oli määrä varustaa tarvittavalla voimalla.
21.He eivät saaneet luulla, että hän ajatteli opettaa heille sellaista. mitä he eivät ennestään tienneet! He olivat jo kauan tienneet tarpeeksi totuudesta ymmärtääkseen, ketkä olivat antikristuksia. Mutta Johannes kirjoitti sitä varten, että he käyttäisivät tietoansa valheen paljastamiseen ja sen saatanallisen alkuperän osoittamiseen. Apostoli perustaa kehotuksensa heidän hengelliseen tietoonsa ja ymmärrykseensä. Niiden, jotka tuntevat totuuden, ei ole vaikea ilmaista sitä.
22.Valheista suurin on sen kieltäminen, että Jeesus on Kristus. Sillä, joka kieltää hänet, ei ole Isääkään, vaikka yritettäisiinkin väittää päinvastaista. Vrt. Jeesuksen sanat Matt 11:27; Luuk 10:22; Joh 12:44,45; 14:6-9. Juuri Jeesuksen kautta ihminen oppii tuntemaan Jumalan, ja Jeesuksessa hän lähestyy Isää. Ilman Jeesusta ei ole mitään todellista tietoa Jumalasta. Selvemmin ei voi harhaoppisuuttaan osoittaa kuin kieltämällä sen, että Jeesus on Kristus.
23.Jos ihmisellä ei ole Isää, hänellä ei myöskään voi olla yhteyttä Isän kanssa. Tunnustaminen on kieltämisen vastakohta. Kumpikin mielipide on julkinen. Tunnustaminen ilmentää uskoa ja sitä, mitä ihmisen sydämessä on. On ainoastaan yksi tie, jota syntinen voi päästä Isän luo, nimittäin Pojan ja hänen vuodatetun verensä kautta. Vrt. 2 Joh 9.
24.Tämä viittaa siihen hetkeen, jolloin he kuulivat evankeliumin ensi kerran (vrt. 1:1). Apostoli kehottaa heitä pitämään sen, minkä he ovat kuulleet. Heidän tulee juurtua lujasti siihen totuuteen, jonka he ovat saaneet. Ensin mainitaan Poika ja sitten Isä (vrt. j. 22). Ajatuksena on se, että tunnustamalla Pojan pääsemme tuntemaan Isän, kun taas jakeessa 23 mainitaan, että kieltäminen johtaa Isän hylkäämiseen. Jumalan Poika on totuus, ja Jumalan sana, jonka he ovat ottaneet vastaan, on totuus. Totuudessa pysyminen merkitsee pysymistä hänessä, joka on yhtä Isän kanssa.
25."Tämä" viittaa jäljempänä sanottavaan, mutta yhdistää sen samalla edellä mainittuun. Sana "hän" on painokas. Apostoli korostaa väärien opettajien ja oikeiden Jumalan lasten välistä eroa; jälkimmäisethän saavat iankaikkisen elämän. Eksyttäjät kieltävät Kristuksen. Vaikka he lukevat itsensä kristittyjen joukkoon, heillä ei ole elämää. Yhteys Isään ja Poikaan merkitsee iankaikkisen elämän omistamista (Joh 17:3). Se on siis jotakin, minkä uskova jo nyt omistaa. Tässä jakeessa iankaikkisesta elämästä puhutaan kuitenkin tulevaisuuteen kuuluvana asiana, jonka Jumala on luvannut omilleen. Täydellisenä tämä elämä kuuluukin iankaikkisuuden maailmaan. Se ei ole vain jotakin, mitä meillä on, vaan jotakin, mihin meidän on tartuttava kiinni ja mitä kohti meidän on pyrittävä. Vrt. 1 Tim 6:12,19.
26.On ilmeistä, että antikristukset olivat toimineet innokkaasti eksyttääkseen kristittyjä, mutta nyt heidät oli paljastettu eivätkä he enää olleet seurakunnan yhteydessä. Johannes pitää kuitenkin tarpeellisena kirjoittaa antikristillisiä eksyttäjiä vastaan (jj. 18-25). Kirjeen tarkoituksena on muun muassa auttaa lukijoita estämään näitä harhaopettajia eksyttämästä uskovia.
27.Eksyttäjiä vastaan heillä oli myös se suoja, jonka Jumalan "voitelu" heille antoi. Vrt. j. 20. Tämän voitelun he saivat Pyhältä Hengeltä, jonka Jeesus lupasi opetuslasten pysyväksi avuksi (Joh 14:16). Apostolinen sana ja Hengen voitelu ovat kristityn aseet harhaopettajia vastaan. He olivat kuulleet sanan (j. 24), ja ottaneet vastaan voitelun. Henki selittää sanaa, ja sanan tulee olla ohjeena, jonka mukaan kaikki hengelliset ilmiöt koetellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti