maanantai 8. heinäkuuta 2019

JEESUKSEN TULEMUS 7/20


Osa 7. Kuuliaisuus Kristuksen sanalle


Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä.
4. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä.
5. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella tullut täydelliseksi. Tästä me tiedämme olevamme hänessä.
6. Joka sanoo pysyvänsä hänessä, on velvollinen vaeltamaan niin kuin hän vaelsi. (1. Joh. 2.)


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: 1Joh. 2:3-6)
3.Hänen tuntemisensa merkitsee yhteyttä hänen kanssaan (1:6). Synti tuhoaa tämän suurenmoisen suhteen. Jumalan tuntemisen ja yhteyden hänen kanssaan koemme ollessamme kuuliaisia Kristukselle. Jumalan tunteminen merkitsee enemmänkin kuin hänen käskyjensä tottelemista, mutta kuuliaisuus on sen aitouden koetinkivi.
4.Edellisen jakeen kristillistä periaatetta havainnollistetaan kielteisellä esimerkillä. Sanat on osoitettava tosiksi teoilla. Jos olemme tottelemattomia Jumalan käskyille, väitteemme Herran tuntemisesta on valhetta. Vrt. 1:6. Mitä tulee päinvastaiseen ajatukseen, jonka mukaan tekemällä Jumalan tahdon saamme enemmän tietoa Jumalasta, ks. Joh 7:17.
5.Hänen käskyjensä noudattaminen merkitsee hänen sanansa pitämistä. Siinä on ilmoitettu totuus Jumalasta. Se rakkaus Jumalaan, jota ihminen kykenee osoittamaan, toteutuu ainoastaan täydellistä kuuliaisuutta noudattamalla. Apostolin tarkoituksena on kuitenkin myös korostaa sitä, että "Jumalan rakkaus" ihmisiä kohtaan herättää ihmisten rakkauden. Vrt. 2:15; 3:17; 4:12; 5:3.
6.Se, joka sanoo olevansa yhteydessä Jumalan kanssa, on velvollinen vaeltamaan aina pitäen Kristusta esikuvanaan. "Hänessä (Jeesuksessa) pysyminen, (menè)" mainitaan kokonaista kuusi kertaa Joh 15:4-7:ssä, ja Kristuksessa pysyminen merkitsee Jumalassa pysymistä. Jeesuksen vaellus on mallina kaikille niille, jotka sanovat, että heillä on yhteys Jumalaan. Tämä on hengellinen velvollisuus, joka on luonnollinen seuraus sisäisestä, hengellisestä yhteydestä Jumalaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti